De Oegandees Dominic Ongwen heeft dinsdag op zijn eerste procesdag voor het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag verklaard onschuldig te zijn. 

Ongwen (1975) is het eerste lid van het 'Verzetsleger van de Heer' (LRA) die zich voor het internationale tribunaal in Den Haag moet verantwoorden. De leider van de LRA, Joseph Kony, is nog altijd spoorloos.

Ongwen is zelf ook slachtoffer van de LRA, want hij werd als kind ontvoerd door de bende. Hij wordt ervan beschuldigd sindsdien binnen de LRA te zijn opgeklommen tot rechterhand van Kony. Hij zou in de jaren 2002 - 2004 als commandant van de LRA misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden hebben gepleegd.

De LRA stamt uit de jaren tachtig. De strijdgroep is een soort sekte rond Kony en is berucht geworden als wrede terreurgroep die veel slachtoffers onder kinderen heeft gemaakt. Restanten van Kony's strijdgroep, mogelijk inclusief de leider zelf, zijn nog steeds actief in afgelegen delen van onder meer de Centraal-Afrikaanse Republiek.

Het is niet bekend hoe lang het proces gaat duren.

Rechterhand van Joseph Kony: 'Ik ontken alle beschuldigingen'
44
Rechterhand van Joseph Kony: 'Ik ontken alle beschuldigingen'