Bernard Cazeneuve volgt Manuel Valls op als de nieuwe premier van Frankrijk. Valls treedt terug om zich te kunnen concentreren op de voorverkiezingen van het presidentschap van Frankrijk.

President François Hollande heeft de aanstelling van Cazeneuve (53) dinsdag bevestigd.

Cazeneuve was de huidige minister van Binnenlandse Zaken en zal vijf maanden fungeren als premier. Hij wordt daarmee de kortst regerende premier in de Franse historie. Bruno Le Roux zal het ambt als minister van Binnenlandse Zaken van Cazeneuve overnemen. Le Roux is de huidige fractievoorzitter van de Socialistische Partij.

Valls (54) stapt op om campagne te voeren voor het presidentschap. Hij maakte maandag bekend dat hij wil proberen namens de socialisten president van het land te worden.

Hollande maakte donderdag bekend dat hij zich niet opnieuw verkiesbaar zal stellen.

Cazeneuve wordt kortst regerende premier in Franse historie
Cazeneuve wordt kortst regerende premier in Franse historie

Nederlaag

De linkse kandidaat moet het opnemen tegen François Fillon, die vorige maand werd verkozen tot lijsttrekker namens de centrum-rechtse partij Les Républicains, de vroegere UMP van oud-president Nicolas Sarkozy. Ook het populistische Front National van Marine le Pen doet mee aan de verkiezingen.

Naar verwachting zal links grote verliezen lijden in de aanstaande verkiezingsronde. Hollande werd onlangs nog bestempeld als een van de minst populaire presidenten die Frankrijk ooit heeft gehad.

De Fransen mogen op 23 april volgend jaar voor het eerst naar de stembus tijdens de eerste ronde. De twee kandidaten die dan de meeste stemmen krijgen, nemen het op 7 mei in de tweede ronde tegen elkaar op.