Het Pentagon heeft een intern onderzoek, waarin werd aangetoond dat er 125 miljard dollar is verkwist aan bureaucratie, in de doofpot gestopt.

Dat meldt de Washington Post dinsdag naar aanleiding van interviews met medewerkers en geheime interne memo's. Het Pentagon zou het onderzoek stil hebben gehouden om te voorkomen dat het congres mogelijk het defensiebudget zou korten. 

Het Pentagon had zelf om het onderzoek verzocht om het eigen bureaucratische apparaat efficiënter te kunnen maken. De besparingen die dit zou opleveren kunnen dan geïnvesteerd worden in het leger. De resultaten van het onderzoek lieten zien dat er 125 miljard bespaard kon worden over een periode van vijf jaar. 

Nadat bleek dat het onderzoek een veel grotere verspilling aan de dag legde dan was verwacht, werd het rapport door hooggeplaatste medewerkers weggestopt.

Geheimhouding

Een samenvatting van het rapport werd op de website van het Pentagon verwijderd. Robert Stein, de voorzitter van de commissie die het onderzoek liet uitvoeren, noemt de uitkomsten van het onderzoek "onweerlegbaar". Het wegstoppen van het onderzoek door het Pentagon is volgens hem een schandaal.

"Er wordt geklaagd over een tekort aan geld terwijl wij een manier aandroegen om een enorme hoeveelheid geld te besparen", aldus Stein.

Dat het rapport nu alsnog uitkomt, kan een goed argument zijn voor president-elect Donald Trump om te bezuinigen op de Amerikaanse defensie. Tijdens zijn campagne gaf Trump aan te willen investeren in de strijdkrachten van de Verenigde Staten en dit te willen bekostigen met bezuinigingen op bureaucratie.