De jury in de zaak Walter Scott heeft geen oordeel kunnen vellen over de vraag of agent Michael Slager schuldig is aan doodslag of moord. De rechter heeft de zaak daarom maandag nietig verklaard.

De jury, die bestond uit elf blanke personen en één Afro-Amerikaan, overlegde in totaal vier dagen over de zaak. De jury was hevig verdeeld over de schuldvraag.

Eén van de blanke juryleden meldde in de brief aan de rechter dat hij het niet met zijn geweten kon verenigen om de agent schuldig te verklaren aan moord. Daardoor kon de jury geen eenduidig oordeel vellen, melden Amerikaanse media maandag.

De schietpartij vond plaats in april 2015 in de staat South Carolina. Slager schoot de zwarte, 50-jarige Scott in de rug nadat hij was aangehouden bij een verkeerscontrole. Na het neerschieten van de man legde de agent een taser naast het lichaam.

Overzicht: Politiegeweld in de Verenigde Staten
Overzicht: Politiegeweld in de Verenigde Staten

Woede en rellen

De schietpartij werd gefilmd en veroorzaakte veel woede en demonstraties. Het was niet de eerste zaak waarin een blanke agent buitenproportioneel geweld tegen een donkere Amerikaan gebruikte.

In juni 2015 besloot een jury dat Slager door justitie vervolgd moest worden voor moord en het belemmeren van de rechtsgang.

Nu de rechter de zaak nietig verklaard heeft, moet justitie besluiten wat er verder moet gebeuren. De zaak kan opnieuw voor de rechter worden gebracht, maar er kan ook worden geschikt.

Gerechtigheid

Een advocaat van de familie van Scott liet direct na de 'mistrial' weten dat zij bij Justitie erop gaan aandringen Michael Slager opnieuw aan te klagen. "Dit gevecht is nog niet voorbij, dit was pas ronde 1", aldus de raadsman volgens ABC.

De openbaar aanklager zou achter dit standpunt staan. "Gerechtigheid is iets vertraagd, maar Slager zal de gerechtigheid niet ontsnappen", aldus een woordvoerder van de familie. De nabestaanden van Scott riepen boze demonstranten op om eventuele protesten vreedzaam te laten verlopen.

Freddie Gray

Het is niet de eerste zaak waarin een blanke agent die voor moet komen voor het gebruik van buitenproportioneel of ongeoorloofd geweld tegen een zwarte Amerikaan geen straf krijgt opgelegd.

Ook in de zaak Freddie Gray werd uiteindelijk geen van de verdachte agenten veroordeeld. De 25-jarige man overleed aan de verwondingen die hij opdeed tijdens een 'wilde rit’, nadat hij was aangehouden voor een klein vergrijp.