Het Britse kabinet van premier Theresa May wil de Britten zekerheid bieden over een vertrek uit de Europese Unie. Als de gesprekken over een uittreding eenmaal zijn begonnen is er geen weg meer terug, zei een woordvoerder van May maandag.

De hoogste rechter in het Verenigd Koninkrijk buigt zich deze week over het hoger beroep over de zogenoemde artikel 50-procedure, waarin het vertrek uit de EU, de zogenoemde Brexit, is vastgelegd.

Op 3 november oordeelde het gerechtshof in Londen dat het parlement eerst moet instemmen voor de gesprekken over de uittreding mogen beginnen. De regering van May wil dat deze gesprekken in maart volgend jaar beginnen en houdt aan deze datum vast, zo herhaalde ze maandag.

"Terwijl anderen duidelijk maken dat ze de wens van het Britse volk willen frustreren door de onderhandelingen te vertragen en te proberen om de handen van de regering te binden, respecteert de regering nog steeds wat het Britse volk heeft besloten," aldus de woordvoerder.

"De meeste mensen willen zekerheid. Wij bieden dat door te zeggen dat de gesprekken in maart zullen starten en dat er, als ze eenmaal zijn begonnen, geen weg terug zal zijn."

Onderhandelingen

De regering van May ging vorige maand tegen de uitspraak van het gerechtshof in beroep. De zaak was aangespannen door enkele Britse burgers, onder wie een zakenvrouw en een Londense kapper, die willen voorkomen dat het Verenigd Koninkrijk de EU daadwerkelijk verlaat. Inmiddels heeft ook de Schotse regering zich bij de klagers aangesloten.

Indien de Hoge Raad meegaat in het besluit van de lagere rechtbank, kan dit de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de EU vertraging, zo niet tegenhouden. De meningen in het parlement over de Brexit zijn verdeeld en het is niet gezegd dat parlementsleden de stem van het Britse volk zullen overnemen.

Op 23 juni stemden 51,9 procent van de inwoners van het Verenigd Koninkrijk voor de uittreding uit de EU. De zaak voor de Hoge Raad zal naar verwachting vier dagen duren, maar een uitspraak wordt pas volgend jaar verwacht. De procureur-generaal Jeremy Wright  zei maandag bij de opening in de rechtszaal dat het proces "door het hart van de Britse grondwet snijdt".