In de Amerikaanse hoofdstad Washington D.C. is zondagavond een gewapende man opgepakt die, misleid door nepnieuws over Hillary Clinton op internet, verhaal ging halen in een pizzazaak.

De 28-jarige man uit North Carolina had een verhaal gelezen dat Clinton en haar campagneleider een pedofielennetwerk zouden leiden vanuit het restaurant, en ging daarop zelf 'op onderzoek' uit.

De man liep gewapend met een aanvalsgeweer de zaak binnen en richtte deze op één van de medewerkers. Deze was in staat om te vluchten, waarna de verdachte in de grond schoot. Er vielen geen gewonden. De opgetrommelde politie wist de man uiteindelijk te overmeesteren.

Politie arresteert gewapende man na nepnieuws over Clinton
Politie arresteert gewapende man na nepnieuws over Clinton

Comet Ping Pong, het restaurant waar het incident zich afspeelde, was in aanloop naar de presidentsverkiezingen doelwit van aanvallen via social media. Het personeel en ook hun kinderen ontvingen zelfs doodsbedreigingen als gevolg van het nepnieuws over Clinton.

Eigenaar James Alefantis reageerde tegenover de Washington Post: "Wat vandaag is gebeurd, laat zien dat het verspreiden van nepnieuws en roekeloze complottheorieën consequenties kan hebben.

"Ik hoop dat de betrokkenen zich dat realiseren en hier direct mee stoppen."

Trump

Opvallend was dat nepnieuws over een andere complottheorie, waarin Clinton eveneens werd gelinkt aan pedofilie, zelfs werd gedeeld door de gestopte legergeneraal Michael Flynn. Hij wordt genoemd door aanstaand president Donald Trump om hem mogelijk te adviseren op het gebied van nationale veiligheid.

In geen van deze verhalen bleek een kern van waarheid te zitten, maar ze deden hardnekkig de ronde op sociale media. De eigenaar van de Comet Ping Pong was genoodzaakt om onder meer de FBI en Facebook te benaderen om de verhalen offline te krijgen.