De linkse kandidaat Alexander van der Bellen van de Groene Partij heeft de Oostenrijkse presidentsverkiezingen gewonnen en wordt de volgende president van het land.

De verkiezingswinst kan de 72-jarige oud-leider van de Groenen volgens Oostenrijkse media niet meer ontgaan. Volgens prognoses won hij met een flinke marge van zijn rechts-populistische tegenstrever Norbert Hofer van de Vrijheidspartij van Oostenrijk (FPÖ).

De officiële uitslag wordt naar verwachting maandag bekendgemaakt. Na telling van bijna 70 procent van de stemmen stond Van der Bellen op 53 procent en Hofer op 46 procent. 

Hofer heeft zijn verlies van Van der Bellen toegegeven op Facebook. "Beste vrienden, ik wil jullie bedanken. Jullie hebben mij enorm gesteund, helaas is het niet gelukt." Ook roept Hofer op tot eenheid. "We zijn allemaal Oostenrijkers, ongeacht wat we ook invullen op het stembiljet."

Van der Bellen overladen door pers na winst presidentschap Oostenrijk
Van der Bellen overladen door pers na winst presidentschap Oostenrijk

Europa

Hoewel het presidentschap vooral ceremoniële betekenis heeft, werd vanuit andere Europese landen met interesse gekeken naar de stembusgang, omdat die een graadmeter is voor de politieke koers die de Oostenrijkers willen.

Van der Bellen is een linkse economieprofessor die voor Europese samenwerking is en heeft eerder gezegd dat hij als president geen regering onder leiding van de FPÖ zou inaugureren.

Hofer (45) vertegenwoordigt de rechts-populistische stroming die het nut van EU-lidmaatschap in twijfel trekt en zeer strenge asielwetgeving wil.

Tweede stemronde

Tijdens de eerste ronde van deze verkiezingen op 24 april kregen Van der Bellen en Hofer de meeste stemmen. Zondag werd gestemd voor de tweede rond. Die werd al eens gehouden op 22 mei, maar de resultaten werden toen ongeldig verklaard vanwege onregelmatigheden.

De stembussen sloten zondag om 17.00 uur in Oostenrijk.