In Oostenrijk en Italië zijn de eerste stembussen geopend voor respectievelijk de presidentsverkiezingen en het referendum over de macht van de Senaat.

In Oostenrijk zijn er twee kandidaten: Norbert Hofer van de Vrijheidspartij van Oostenrijk (FPÖ) en Alexander Van der Bellen, die lid is van Die Grünen maar meedoet als onafhankelijke kandidaat. De president van Oostenrijk bekleedt een grotendeels ceremoniële functie.

Tijdens de eerste ronde van deze verkiezingen op 24 april kregen deze twee kandidaten de meeste stemmen.

Zondag vindt de tweede ronde plaats. Die tweede ronde werd al eens gehouden op 22 mei, maar de resultaten werden toen ongeldig verklaard vanwege onregelmatigheden. De stembussen sluiten zondag om 17.00 uur in Oostenrijk. 

De eerste voorlopige uitslagen worden op zijn vroegst rond 19.30 uur verwacht. De kiescommissie houdt er rekening mee dat dan nog hoogst onzeker is welke kant het opgaat. 

Beide kandidaten hebben inmiddels hun stem uitgebracht. Van der Bellen zei dat hij verwacht dat de uitslag van de stembusgang pas maandag bekend is. Zijn tegenstrever Norbert Hofer tegen Oostenrijkse persbureau APA dat hij bij winst niet gaat inzetten op een referendum over het vertrek van Oostenrijk uit de EU.

Italianen naar de stembus voor referendum
Italianen naar de stembus voor referendum

Italië

Het referendum in Italië gaat formeel over een constitutionele hervorming, waarbij de macht van de Senaat wordt ingeperkt en er meer macht gaat naar het lagerhuis.

Premier Matteo Renzi heeft zijn lot verbonden aan het referendum. Als een meerderheid 'nee' zegt tegen de hervorming, zei Renzi op te zullen stappen. Later trok Renzi deze uitspraak weer in. 

De meeste opiniepeilingen gaan ervan uit dat Italianen tegen de voorgenomen hervormingen zullen stemmen en voor 'nee' zullen kiezen. De stembussen in Italië zijn open tot 23.00 uur. De eerste uitslagen worden daarom pas in de nacht van zondag op maandag verwacht.