Cuba wil verbieden dat in het land standbeelden worden opgericht van de overleden oud-president Fidel Castro.

Ook mogen Cubanen geen straten, monumenten, instellingen, parken of andere openbare plekken vernoemen naar de voormalig leider. President Raul Castro komt daarmee tegemoet aan de wens van zijn broer, die na zijn dood een cultstatus rond zijn persoon wilde voorkomen.

Raul (85), de jonge broer van Fidel, sprak zaterdagavond (lokale tijd) een grote menigte toe op een plein in Santiago. "Dit is de onoverwonnen Fidel, die ons oproept om zijn voorbeeld te volgen", zei de president, gehuld in militair uniform. Daarna steeg massaal het "Ik ben Fidel" op uit de mensenmassa.

Raul Castro zei ook dat Cuba elk obstakel, elke vorm van onrust of bedreiging voor het socialisme zal overwinnen.

Cubaanse staatstelevisie meldt overlijden Fidel Castro (90)
Cubaanse staatstelevisie meldt overlijden Fidel Castro (90)

Urn

Fidel Castro overleed 25 november op 90-jarige leeftijd. Daarna volgden negen dagen van nationale rouw om de oud-leider te herdenken.

De urn met daarin de as van Castro werd de afgelopen dagen door Cuba gereden en wordt zondag bijgezet op begraafplaats Santa Ifigenia, op 2,7 kilometer van Santiago.

De urn werd zaterdag Santiago binnen gebracht. Tienduizenden mensen stonden langs de straten opgesteld om de gebeurtenis gade te slaan. Santiago geldt als de stad waar Castro de communistische revolutie begon.