Criminelen hebben tien jaar lang een nepambassade van de Verenigde Staten gerund in Ghana. Argeloze reizigers konden er voor duizenden Amerikaanse dollars reis- en ideniteitspapieren kopen van de medewerkers.

Het ambassadepersoneel zou naast Engels ook Nederlands hebben gesproken.

In het gebouw in Accra deed niets vermoeden dat het niet ging om een echte diplomatieke post. Zo hing er een foto van president Barack Obama en waren de verkochte documenten echt. Ze waren alleen op frauduleuze wijze bemachtigd. Buiten wapperde de Amerikaanse vlag.

Aanhoudingen

De nepambassade is eerder dit jaar gesloten door de Ghanese en Amerikaanse autoriteiten, zo blijkt uit een verklaring van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. De criminelen konden lange tijd ongehinderd hun gang gaan door functionarissen om te kopen. Ook haalden ze hun klanten veelal uit het buitenland.

De autoriteiten hebben volgens Ghana Business News meerdere betrokkenen opgepakt.

Nederlandse nepambassade

Opvallend is dat ook informatie aan het licht is gekomen over een mogelijke Nederlandse nepambassade in de Ghanese hoofdstad. Daar wordt onderzoek naar gedaan.

Navraag bij het ministerie van Buitenlandse Zaken leert dat de echte Nederlandse ambassade hierover contact heeft met onder meer de Ghanese autoriteiten.