Zeker negen mensen zijn om het leven gekomen door een grote brand in de Amerikaanse stad Oakland (Californië). Het vuur brak vrijdagavond uit tijdens een feest in een pakhuis en greep snel om zich heen.

Nog eens tientallen mensen worden nog vermist, melden lokale media. Autoriteiten laten op een persconferentie zaterdag weten rekening te houden met "dertig tot veertig" doden.

"Een groot deel van het gebouw moet nog worden doorzocht", zei de brandweercommandant. Dat is moeilijk, want het dak is ingestort. Inmiddels zijn vier van de negen doden uit het gebouw gehaald.

De autoriteiten onderzoeken ook of er sprake is geweest van brandstichting, alhoewel dat op dit moment niet aannemelijk lijkt.

'Veel niet-Amerikanen'

Niemand kon met zekerheid zeggen hoeveel mensen er precies binnen waren. Volgens schattingen van de autoriteiten waren er zeker 75 mensen toen het vuur uitbrak. Veel van de aanwezigen zouden van buiten de Verenigde Staten zijn. Op Facebook hadden 176 mensen zich voor het feest aangemeld.

Op een politiebureau in de buurt zaten zaterdag mensen te wachten op nieuws over de vermisten. "Ik heb niet veel hoop meer", zei een vrouw van wie vier vrienden op de lijst van vermisten stonden. "We hebben de hele nacht ziekenhuizen gebeld en naar de politieradio geluisterd."

Magazijn

Het feest werd gehouden in een gebouw met woningen en kantoren. In het pand zat geen sprinklersysteem en de brandweer vermoedt dat er ook geen rookmelders zijn afgegaan om de feestgangers te waarschuwen.

Volgens Libby Schaaf, de burgemeester van Oakland, mocht er niet gewoond worden in het pand. Het was bedoeld als magazijn. De politie onderzoekt of het pakhuis illegaal werd bewoond.

De gemeente was al voor de brand een onderzoek gestart naar het pakhuis van twee hoog, vanwege vele klachten. Voor de bouw van de woningen waren volgens de gemeente nooit vergunningen verleend. Ook voor het feest dat op de tweede verdieping werd gehouden, was dat het geval.