De gestolen poort uit concentratiekamp Dachau is in Noorwegen teruggevonden, meldt de Duitse politie vrijdag. Het gaat om de gietijzeren poort met daarop de tekst 'Arbeit macht frei' die in 2014 werd gestolen.

Het moet nog wel officieel worden vastgesteld of het om de originele Dachau-toegang gaat. Op grond van een door de Noren gestuurde foto gaan de Duitse autoriteiten daar wel vanuit.

Het OM en de politie in Duitsland onderzochten de geruchtmakende zaak, maar het object en de daders bleven onvindbaar. Voor de gouden tip was volgens de Süddeutsche Zeitung een beloning van 10.000 euro uitgeloofd. 

Neonazi's

Het vermoeden was dat de poort ontvreemd was door neonazi's. Of de poort ook echt door scandinavische neonazi's is ontvreemd, is nog niet bekend. 

Een zweedse neonazi had al eerder de 'arbeit macht frei' poort uit Auschwitz gestolen.

Dachau 

Dachau wordt door bijna één miljoen mensen per jaar bezocht. Het was het eerste concentratiekamp dat de nazi’s in 1933 openden. Tot het einde van de oorlog zaten meer dan 200.000 mensen langere of kortere tijd in het kamp. Een vijfde van hen overleefde het niet.

De Duitse smid Michael Poitner had in 2015 een replica van het hek gemaakt aan de hand van foto's om het origineel te vervangen.

Opgelucht

De directeur van de gedenkplaats Dachau, Gabriele Hammermann, is opgelucht dat het smeedijzeren toegangshek, dat ongeveer 100 kilo weegt, is opgedoken.

"We zijn evenals de overlevenden en hun familieleden blij dat deze zaak is opgelost en dit bijzonder symbolische overblijfsel terugkomt op de plek waar het hoort." Na restauratie zal het worden teruggeplaatst.