Gambia krijgt na 22 jaar een nieuwe president. Alleenheerser Yahya Jammeh, sinds een staatsgreep in 1994 aan de macht, verloor de donderdag gehouden verkiezingen van oppositiekandidaat Adama Barrow.

Barrow kreeg 263.515 stemmen, Jammeh maar 212.009, maakte de kiescommissie van het West-Afrikaanse land bekend.

Alleenheerser

Jammeh (51) regeerde de islamitische republiek met harde hand. Volgens kiescommissievoorzitter Alieu Momarr Njai heeft hij zijn nederlaag toegegeven. Het wachten is nog op een verklaring in het openbaar en felicitaties voor de winnaar.

Martelen

Jammeh moet wel over zijn eigen schaduw heen stappen. Eerder deze week zei hij dat alleen Allah hem de macht uit handen kon nemen. Tegenstanders liet hij volgens mensenrechtengroepen gevangen zetten, martelen of vermoorden.

Ook dreigde hij homoseksuelen de keel door te snijden of te onthoofden. Honderden mensen liet hij oppakken omdat ze tovenaars of heksen waren. Zelf vond hij een kruidendrank uit die zou werken tegen aids, maar alleen op donderdagen. 

Op de verkiezingsdag had Jammeh internet en alle internationale telefoonverbindingen laten afsluiten en de grenzen op slot gedaan, om onrust te voorkomen.

'Oppositie verenigen'

Barrow slaagde er voor het eerst in de oppositie in Gambia te verenigen. Hij wil de economie op de rails krijgen, zodat jongeren niet meer naar Europa trekken voor een betere toekomst.

Hij heeft beloofd een eind te maken aan schendingen van de mensenrechten en wil al na drie jaar plaatsmaken voor een opvolger, omwille van de democratie.