Opnieuw zijn in Jakarta tienduizenden conservatieve moslims bijeengekomen om te demonsteren tegen de gouverneur van de Indonesische hoofdstad. Ze beschuldigen Basuki Tjahja Purnama van het beledigen van de Koran.

Hij had volgens de demonstranten als christen zijn mond moeten houden over Koranverzen.

Het is het tweede grote protest in de stad sinds 4 november. De politie schat dat ongeveer 200.000 mensen op de been zijn, meldt AP. Het vorige protest trok ongeveer 100.000 mensen.

De demonstratie is georganiseerd rond het nationale monument in het centrum van Jakarta, omdat daar genoeg ruimte zou zijn. Desondanks stroomde het gebied snel vol met mensen. Mensen droegen witte kleding en hielden spandoeken vast waarop onder meer stond dat de gouverneur de gevangenis in moet. Anderen riepen leuzen en waren aan het bidden.

Ahok, zoals de bijnaam van de gouverneur luidt, vindt dat onzin en citeerde zelf uit het heilige boek van de islam om zijn punt te maken. Volgens de demonstranten, heeft hij daar het recht niet toe.

Geweld

Om de betoging ordelijk te laten verlopen zijn 22.000 agenten en 5.000 militairen ingezet. Tot op heden zijn nog geen incidenten gemeld. Het vorige protest eindigde gewelddadig, met een dode en tientallen gewonden als gevolg. De politie wil dat de demonstranten zich donderdagmiddag na het gebed zullen verspreiden.

Ahok hoopt in februari te worden herkozen. Enkele politieke tegenstanders proberen kiezers met religieuze argumenten er echter van te weerhouden op hem te stemmen. Moslims zouden niet op niet-moslims mogen stemmen.

Zonder steun uit islamitische hoek kan de gouverneur zijn herverkiezing vergeten. Indonesië is het grootste islamitische land ter wereld en de meeste inwoners hangen een gematigde islam aan.