In sommige delen van Zuid-Sudan vinden momenteel etnische zuiveringen plaats, waarschuwt de VN donderdag. President Salva Kiir spreekt dit tegen.

Volgens VN-commissielid Yasmin Sooka, die Zuid-Sudan tien dagen bezocht, is een herhaling van een genocide, zoals die in Rwanda plaatsvond in 1994 mogelijk. Toen werden in honderd dagen tussen de 500.000 en 1 miljoen Hutus en Tutsi's vermoord.

"In verschillende gebieden in Zuid-Sudan vinden etnische zuiveringen plaats door middel van verhongering, massaverkrachtingen en het verbranden van dorpen", zegt Sooka. "Overal waar wij langskwamen zeiden dorpsbewoners dat ze klaar staan om bloed te vergieten om hun land terug te veroveren."

Burgeroorlog

Het land werd in 2011 na tientallen jaren van strijd, onafhankelijk van Sudan. Het land telt meer dan zestig stammen of bevolkingsgroepen. De twee grootste, de Dinka en de Nuer, zijn eind 2013 in een bloedige strijd verwikkeld geraakt. Kiir van de Dinka-stam kreeg het aan de stok met vice-president Riek Machar van de Nuer.

Het land is straatarm en mist infrastructuur door jarenlange strijd en verwaarlozing. Het aantal inwoners wordt geschat op circa 12 miljoen. Een kwart van de inwoners is door het jongste gewelddadige conflict ontheemd.

De Europese Commissie zei vrijdag dat zij 78 miljoen euro uittrekt voor noodhulp aan de slachtoffers van de crisis in Zuid-Sudan.

De EU-steun zal worden gebruikt in Zuid-Sudan zelf en in andere landen in de regio die gebukt gaan onder de vluchtelingenstromen, zoals Uganda.