De Thaise prins Maha Vajiralongkorn is donderdag de nieuwe koning van Thailand geworden. Hij volgt zijn vader Bhumibol Adulyadej op die op 13 oktober overleed.

De 64-jarige prins kwam donderdag op gesprek bij de regering en nam de uitnodiging van het parlement aan om koning te worden.

De koning gaat nu koning Maha Vajiralongkorn Bodindradebayavarangkun heten, maar is officieel ook bekend onder de naam koning Rama X. "Ik accepteer de uitnodiging ten behoeve van het Thaise volk", zei de nieuwe koning in een verklaring.

Maha Vajiralongkorn volgt overleden vader Bhumibol op
Maha Vajiralongkorn volgt overleden vader Bhumibol op

Een formele kroning zal pas plaatsvinden als de overleden koning na een jaar van rouw wordt gecremeerd, bevestigde de premier Prayuth Chan-ocha. Het land rouwt sinds Bhumibol op 13 oktober overleed. Hij was sinds 1946 koning van het land.

Gescheiden

Vajiralongkorn is niet erg populair in Thailand, is drie keer gescheiden en heeft een groot deel van zijn leven in het buitenland doorgebracht. Zo heeft hij een huis in Duitsland, waar zijn zoon op school zit. Deze zaken mogen waarschijnlijk niet meer worden besproken nu hij koning is door het strenge Thaise verbod op majesteitsschennis.

Na de dood van Bhumibol was de 96-jarige Prem Tinsulanonda tijdelijk regent van Thailand. Tinsulanonda was vroeger verder onder meer premier.