De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zegt dat hij eerst goede intenties van de Europese Unie wil zien op gebied van visumvrij reizen voor Turken binnen de EU voordat hij zelf toezeggingen doet.

Ook wil hij van de EU toezeggingen op gebied van humanitaire hulp en 'nieuwe hoofdstukken' openen in gesprekken over toetreding tot de EU.

Erdogan, die een groep provinciale leiders toesprak in het presidentiele paleis in Ankara zei ook dat Turkije geen energie meer heeft om 'achter Europa aan te hollen' en zei dat het gebruik van internationale uitwisseling Turkije niet op de knieën zal dwingen.

De president zei ook dat hij relaties met het Westen niet als alternatieven ziet als relaties met het oosten en vice versa.

Opschorten

Woensdag zei minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) dat het kabinet niet voornemens is de gesprekken met Turkije officieel op te schorten, maar dat hij wel met Europese lidstaten in overleg treden om tot een gezamenlijk standpunt te komen over mogelijke formele 'bevriezing' van de toetredingsgesprekken.

Gelijktijdig met het sluiten van de vluchtelingendeal tussen de EU en Turkije werden de toetredingsgesprekken met Ankara nieuw leven ingeblazen. In de deal is geregeld dat de Turkse autoriteiten vluchtelingen en migranten tegenhouden die naar Europa willen.

Deal

Met het bevriezen van gesprekken komt die deal in gevaar, waarschuwt Turkije. Erdogan zei dat Turkije de grenzen zal openstellen voor vluchtelingen als de EU "nog verder gaat".

Koenders benadrukte donderdag dat wat het kabinet betreft de vluchtelingendeal en de toetredingsgesprekken volledig losstaan van elkaar.