De federale politie in België heeft donderdagochtend vier invallen gedaan in verband met een onderzoek naar kinderhandel.  Niemand werd aangehouden. Een vrouw die eerder was opgepakt wordt gezien als hoofdverdachte. 

De zaak draait volgens het federaal parket om elf kinderen uit een weeshuis in Kinshasa die vorig jaar november werden geadopteerd. De aangehouden vrouw, Julienne M., trad op als bemiddelaar. Zij vroeg forse bedragen aan de Belgische ouders voordat de kinderen werden overgedragen, wat justitie als gijzeling ziet.

Uit onderzoek is gebleken dat zeker drie kinderen als vermist waren opgegeven en niet mochten worden geadopteerd. M. wordt daarom verdacht van ontvoering. Ze werd drie weken geleden gearresteerd bij de doorzoeking van acht adressen in Namen, Dinant en Brussel en zit sindsdien vast. De Belgisch-Congolese vrouw zou ook documenten hebben vervalst.

De betrokken ouders zijn op 9 november op de hoogte gesteld en de kinderen krijgen bescherming, aldus het parket.

Jeugdzorg

Onder meer het kabinet van de minister van Jeugdzorg van de Franstalige gemeenschap in Brussel werd donderdag doorzocht. De politie vermoedt volgens Belgische media dat enkele medewerkers wisten dat er iets fout zat met de adopties.

De aangehouden vrouw heeft overigens ook gewerkt voor Franstalige overheidsdiensten. Ze heeft in totaal zestig adopties geregeld en werkte op de juiste kabinetten, aldus de VRT. Het federaal parket vreest daarom dat dit nog maar het topje van de ijsberg is, aldus de publieke omroep.