Het Colombiaanse congres heeft woensdag (lokale tijd) het vredesakkoord goedgekeurd tussen de regering van het land en de FARC. Daarmee kan er nu officieel een einde komen aan de 52 jaar durende burgeroorlog.

Het congres ging unaniem (130 tegen 0) akkoord met het plan. De senaat van Colombia gaf dinsdag al unaniem (75 tegen 0) zijn goedkeuring aan de nieuwe vredesdeal. De regering en de FARC hadden de overeenkomst op 24 november ondertekend.

President Juan Manuel Santos zei dat de regering nu een begin kan maken aan het proces waarbij duizenden FARC-strijders de rebellenkampen verlaten en hun wapens neerleggen, meldt de BBC. Zij krijgen hier zes maanden de tijd voor.

De FARC kan nu ook doorgaan als politieke beweging. De rebellen krijgen tussen 2018 en 2026 tien gegarandeerde congreszetels.

Referendum

De bevolking van Colombia keurde in een referendum in oktober een eerste vredesakkoord met de FARC af. Tegenstanders, onder leiding van oud-president Alvaro Uribe, vonden dat het te mild was voor de rebellen.

Volgens president Santos is de nieuwe deal sterker en zijn de argumenten van de tegenstanders erin meegenomen. Uribe vindt echter dat de rebellenleiders alsnog te veel worden ontzien.

Ook stelt hij dat rebellen die ernstige misdrijven hebben begaan, uitgesloten moeten worden van de politiek.

Compensatie

De belangrijkste verandering in de nieuwe overeenkomst is dat de rebellen al hun bezittingen moeten afstaan. Met het geld dat vrijkomt zullen slachtoffers van de burgeroorlog worden gecompenseerd.

De ruim vijftig jaar durende burgeroorlog kostte meer dan 260.000 mensen het leven. De regering en FARC hebben vier jaar onderhandeld in de Cubaanse hoofdstad Havana.