Grondstoffenhandel Trafigura hoeft niet voor de Amsterdamse rechter te komen voor de giframp met de Probo Koala in 2006 in Ivoorkust. Dat heeft de rechtbank van Amsterdam woensdag geoordeeld.

Vorig jaar werd een zaak aangespannen door een groep Ivoriaanse slachtoffers verenigd in de stichting UVDTAB. Ze eisten dat de rechtbank Trafigura aansprakelijk zou verklaren voor alle schade.

Trafigura liet in 2006 giftig afval afvoeren door het schip Probo Koala, dat het illegaal dumpte in de Ivoriaanse havenstad Abidjan. Daardoor werden duizenden mensen ziek en overleden er vijftien. Het bedrijf is nooit veroordeeld, maar betaalde wel ruim 150 miljoen euro aan Ivoorkust voor een schoonmaakoperatie.

De rechter heeft die vordering afgewezen omdat niet is komen vast te staan dat de UVDTAB handelt namens 110.937 slachtoffers, zoals ze zelf zegt.

Ook zitten er onregelmatigheden in de persoonsgegevens die de stichting heeft aangeleverd. Het is volgens de rechter niet zeker of een eventueel uit te keren schadebedrag wel in zijn geheel bij de slachtoffers terecht zou komen.