Donald Trump stopt als directeur van de Trump Organization, om zich volledig te kunnen richten op het presidentschap.

Dat heeft de toekomstige president van de Verenigde Staten woensdag op Twitter bekendgemaakt. Op 15 december licht hij zijn besluit toe in een persconferentie.

De Trump Organization is een multinationaal bedrijf voor de zakelijke belangen en investeringen van Trump. Donalds kinderen Donald Jr., Ivanka en Eric zijn betrokken bij het bestuur van de multinationale onderneming.

Het bedrijf heeft belangen in onder meer projectonwikkelingen, investeringen en vastgoedbeheer. In 1923 is het opgericht als Elizabeth Trump & Son door Elizabeth en Fred Trump (Donalds oma en vader).

Wet

Donald Trump staat sinds 1971 aan het roer van de multinational in de Trump Tower in New York. Hij zegt af te treden omdat hij belangenverstrengeling wil voorkomen, ook al hoeft dat volgens de Amerikaanse wet niet.

"Documenten worden opgesteld die me volledig loskoppelen van de zakelijke operaties. Het presidentschap is een veel belangrijker taak!", aldus Trump. Waarschijnlijk maakt hij op zijn conferentie bekend wie zijn opvolger wordt.

Verstrengeling

In de Amerikaanse media is de afgelopen tijd veel aandacht besteed aan de rol die Trump zal hebben als president, als hij directeur zou blijven van het bedrijf. Zo bestaat de vrees op belangenverstrengeling.

Daarbij werd gedacht dat de handelsbelangen van Trump van invloed zouden zijn op het buitenlandbeleid van het Witte Huis. Maar ook dat landen en bedrijven de betrekkingen met het Witte Huis zouden vermengen met handelsbetrekkingen met de Trump Organization.