De Saudische prins Alwaleed bin-Talal bin-Abdulaziz pleit er voor dat vrouwen in Saudi-Arabië ook hun rijbewijs mogen gaan halen. Wat hem betreft moeten vrouwen in het streng-islamitische koninkrijk snel de vrijheid krijgen om een auto te besturen. 

"Het is hoog tijd dat Saudische vrouwen beginnen met autorijden en het is hoog tijd dat we het boek sluiten over deze kwestie.'' Dat staat in een open brief die de Saudische prins via Twitter heeft verspreid. 

Hoewel de wet vrouwen niet expliciet verbiedt om auto te rijden, is het voor hen toch onmogelijk om legaal achter het stuur plaats te nemen omdat ze geen rijbewijs kunnen krijgen.

Alwaleed noemt dat een inbreuk op hun rechten. Hij wijst erop dat de maatschappij ook op andere punten ingrijpend is veranderd, zonder zijn islamitische tradities los te laten. Zo zijn steeds meer Saudische vrouwen gaan werken, terwijl dat vroeger taboe was.

Volgens statistieken die de prins aanhaalt hebben inmiddels zo'n 1,5 miljoen vrouwen betaald werk. Zij hebben behoefte aan ''veilige transportmiddelen om iedere ochtend naar hun werk te gaan.''