
'Merkel wil EU-gesprekken met Turkije onderbreken'
Dat heeft ze gezegd tijdens een bijeenkomst van de CDU-fractie, schrijft de Duitse omroep ARD woensdag op basis van bronnen. Merkel wil dat er geen nieuwe 'hoofdstukken' worden geopend in de gesprekken.
Daarmee steunt ze een resolutie van het Europees Parlement die donderdag werd aangenomen. Het parlement wil dat de EU de gesprekken bevriest, vanwege "disproportionele maatregelen" in Turkije na de mislukte couppoging van juli.
In Turkije zijn sinds de couppoging zo'n 125.000 overheidsmedewerkers ontslagen of opgepakt vanwege vermeende banden met de geestelijke Fethullah Gülen, die wordt gezien als het brein van de couppoging.
Doodstraf
Ook gaan er stemmen op voor herinvoering van de doodstraf. Als dat gebeurt, dan moeten de gesprekken definitief worden stopgezet, vind het Europees Parlement.
De resolutie van het parlement is niet bindend. President Recep Tayyip Erdogan noemde het bij voorbaat al "waardeloos" en ziet het als een dreigement.
Vluchtelingendeal
Het vervroegen van toetredingsgesprekken met Turkije was onderdeel van de vluchtelingendeal die de Europese Unie met het land sloot. Daarin is geregeld dat de Turkse autoriteiten vluchtelingen en migranten tegenhouden die naar Europa willen.
Met het bevriezen van gesprekken komt die deal in gevaar, waarschuwt Turkije. Erdogan zei dat Turkije de grenzen zal openstellen voor vluchtelingen, als de EU "nog verder gaat".
Formele bevriezing
Het kabinet is niet voornemens de gesprekken met Turkije officieel op te schorten, maar op voorspraak van de Tweede Kamer toonde Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders zich woensdag bereid met de Europese lidstaten in overleg te treden om tot een gezamenlijk standpunt te komen met betrekking tot een eventuele formele bevriezing van de toetredingsgesprekken.
Dinsdag haalde de oproep van de SP om de onderhandelingen op te schorten nog geen meerderheid in de Kamer. Coalitiepartijen VVD en PvdA vinden dat de EU in gesprek moet blijven met de Turken om op die manier nog enige mate van invloed te hebben in Ankara.
Volgens CDA en D66 blijkt uit de praktijk dat daar niets van terecht is gekomen. Na de mislukte coup zijn er duizenden overheidsfunctionarissen en rechters ontslagen, worden er Koerdische parlementsleden opgepakt en is er zo goed als geen vrije pers meer over in Turkije, zeggen SP, CDA, PVV en D66.
De symbolische toezegging van Koenders om in Brussel te pleiten voor een formele stellingname om de huidige status quo formeel te handhaven, kon wel op de steun van de PvdA rekenen.