De Senaat van Colombia is akkoord met de nieuwe vredesdeal die de regering van het land heeft gesloten met de rebellenbeweging FARC.

Het akkoord zal binnenkort aan het Congres worden voorgelegd voordat het in werking kan treden, schrijft de BBC woensdag.

De bevolking van Colombia heeft in een referendum een eerste vredesakkoord met de FARC afgekeurd. Tegenstanders, onder leiding van oud-president Alvaro Uribe, vonden dat het te mild was voor de rebellen.

Volgens president Juan Manuel Santos is de nieuwe deal sterker en zijn de argumenten van de tegenstanders erin meegenomen. Uribe vindt echter dat de rebellenleiders alsnog te veel worden ontzien.

Compensatie

De belangrijkste verandering in de nieuwe overeenkomst is dat de rebellen al hun bezittingen moeten afstaan. Met het geld dat vrijkomt zullen slachtoffers van de burgeroorlog worden gecompenseerd.

De vrede moet een einde maken aan de 52 jaar durende burgeroorlog die meer dan 260.000 mensen het leven heeft gekost. De regering en FARC hebben vier jaar onderhandeld in de Cubaanse hoofdstad Havana.

Voor de stemming in de Senaat werd een minuut stilte in acht genomen voor de slachtoffers van de vliegtuigcrash bij Medellin maandag.