Bij een aardbeving bij een kopermijn in Polen zijn vijf mijnwerkers om het leven gekomen. Drie anderen worden nog vermist. Dat meldt het staatspersbureau PAP.

De beving met een magnitude van 4.4 en slechts tien kilometer onder het aardoppervlak, vond plaats bij de Rudna-mijn in het zuidwesten van Polen.

Negen mensen konden geëvacueerd worden, waarvan er een later overleed. Reddingswerkers vonden het lichaam van de tweede mijnwerker onder de grond. Drie mensen zijn naar het ziekenhuis vervoerd, zij verkeren niet in levensgevaar.

Om 21.09 uur dinsdagavond was de beving voor het eerst opgemerkt door de United States Geological Survey. De ondiepe beving zou de effecten op de mijn kunnen vergroten volgens het geologische bureau. De Rudna is een kopermijn in beheer van de Poolse overheid.

Poolse autoriteiten hebben het zelfs over een diepte van slechts 1.500 meter onder de grond. Een woordvoerder van het mijnbedrijf meldde dat zestien mensen in het gevarengebied aan het werk waren.

2013

In 2013 kwamen door een aardbeving in dezelfde mijn negentien mijnwerkers vast te zitten. Zij zaten urenlang opgesloten onder de grond, voordat ze levend werden bevrijd.

Er was uren geen contact met de mijnwerkers. Daardoor was het onduidelijk hoe de mijnwerkers er aan toe waren. De kompels hadden ademhalingsapparatuur, waarmee ze acht tot negen uur lang schone lucht kunnen inademen.

De aardbeving had destijds een magnitude van 4.7. De mijnwerkers zaten op een diepte van 600 meter in de kopermijn in Rudna.

In 2006 kwamen in de regio Silezië in Polen 23 mijnwerkers om het leven door een gasexplosie in een kolenmijn.