De ontplofte Oekraïense kerncentrale Tsjernobyl die dertig jaar geleden een enorme kernramp veroorzaakte, heeft een nieuwe kap van roestvrij staal gekregen. De laatste hand werd de afgelopen weken gelegd aan de afdekking die dinsdag definitief werd voltooid. 

"We hebben het voor elkaar gekregen'', juichte de Oekraïense president Petro Porosjenko bij het moment waarop de werkzaamheden aan het nieuwe omhulsel tot een einde kwamen. "Het is alsof een nucleaire wond die ons allen raakt is gedicht'', zei voormalig chef van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) Hans Blix.

Het roestvrijstalen geheel van 165 meter lang, 260 meter breed en 110 meter hoog moet de komende honderd jaar radioactieve straling uit de ontplofte centrale tegenhouden. De betonnen sarcofaag die na de kernramp in 1986 werd gebouwd, begon scheuren te vertonen en moest dus worden vervangen. 

Nieuw omhulsel kerncentrale Tsjernobyl bijna klaar
46
Nieuw omhulsel kerncentrale Tsjernobyl bijna klaar

Nederlands bedrijf

Het Nederlandse bedrijf Mammoet was verantwoordelijk voor de operatie. Mammoet kijkt terug op een "hoogst prestigieuze'' en "zeer uitdagende'' klus. De boog, zoals Mammoet het noemt, is op veilige afstand van de reactor gebouwd. Om hem naar zijn plek te laten glijden, moest een nieuwe werkwijze worden ontwikkeld. Om duidelijk te maken hoe groot het bouwwerk is, wees het bedrijf erop dat de Notre Dame erin zou passen.

Porosjenko vergelijkt het nieuwe bouwwerk op zijn beurt met de Eiffeltoren en het Vrijheidsbeeld, omdat het zo'n bijzonder stuk techniek is. Het is het grootste beweegbare object dat ooit door mensen is gebouwd.