In Mosul dreigt volgens de Iraakse autoriteiten een ''humanitaire ramp'' doordat een belangrijke waterleiding is kapotgeschoten tijdens de gevechten tussen het leger en de terreurbeweging IS. 

Ongeveer 650.000 inwoners van de belegerde stad zitten nu zonder water, stelde een provinciebestuurder dinsdag.

''Het onderhoudsteam kan niet bij de leiding, omdat die in een gebied ligt waar om gevochten wordt'', schetste Hussam al-Abar van de provinciale raad het probleem.

Met hulp van Koerdische strijders, sjiitische milities en straaljagers van een internationale coalitie probeert het Iraakse leger de stad te heroveren op IS. Voordat de terreurbeweging Mosul veroverde in 2014, was het de derde stad van het land met bijna twee miljoen inwoners.

Watergebrek is niet het enige probleem voor de inwoners die in Mosul zijn gebleven. Hulpverleners van de VN signaleerden dinsdag dat voedseltekorten dreigen te ontstaan, zeker onder het arme deel van de bevolking.

Geen aanvoer

''Dit is zeer zorgwekkend'', zei de humanitair coördinator van de VN. De voedselprijzen zijn omhoog geschoten sinds de omsingeling van Mosul is voltooid. De stad heeft nu geen enkele aanvoer van goederen meer.

De hulpverleners zijn bezorgd over het moeizame verloop van de strijd. ''Hoe langer het duurt om Mosul te bevrijden, des te moeilijker de omstandigheden worden voor families in de stad.''