Julian Assange zal voorlopig nog blijven wonen in de ambassade van Ecuador in Londen. De hoofdofficier van justitie in Ecuador heeft dinsdag gezegd dat hij geen uitweg voorziet voor de Australische oprichter van WikiLeaks.

De officier verhoorde Assange op 14 november in de ambassade in aanwezigheid van een Zweedse officier en een politieman. Zweden wil Assange uitgeleverd krijgen in verband met beschuldigingen wegens verkrachtingen in Stockholm in 2010. Om uitlevering te voorkomen, vluchtte Assange in 2012 de ambassade van Ecuador in.

De Australiër is bang dat Zweden hem doorstuurt naar de Verenigde Staten, die hem willen vervolgen voor het lekken van honderden geheime documenten via WikiLeaks. Hij heeft de aantijgingen wegens verkrachting in Zweden altijd ontkend.

Ecuador eist, schrijft The Guardian dinsdag, dat Zweden toezegt dat het Assange niet aan de VS zal uitleveren. De Zweden mochten tijdens het verhoor op de 14e een DNA-monster van de Australiër afnemen in verband met hun onderzoek.

Het officiële rapport van justitie in Ecuador ontvangt Zweden medio december.