Het Thaise kabinet heeft dinsdag voor het eerst officieel bevestigd dat de zoon van de overleden koning Bhumibol Adulyadej binnen afzienbare tijd zijn vader opvolgt.

Prins Maha Vajiralongkorn vliegt waarschijnlijk dinsdag of woensdag vanuit Duitsland naar Thailand zodat hij 'binnen één of twee dagen' op gesprek kan komen bij de regering, bevestigt minister van defensie Prawit Wongsuwan dinsdag.

Volgens de procedure vraagt het kabinet, dat één keer per week samenkomt, de president van het parlement om de kroonprins uit te nodigen om koning te worden. De prins moet die uitnodiging aannemen om gekroond te worden.

Dat de kroning waarschijnlijk spoedig plaatsvindt komt niet als een verrassing. In oktober zeiden legerfunctionarissen al dat de Thaise regering bezig was met voorbereidingen om Vajiralongkorn op 1 december te kronen. Eerder zei de kroonprins dat hij eerst een jaar wilde rouwen. 

Buitenland

Vajiralongkorn is niet erg populair in Thailand, is drie keer gescheiden en heeft een groot deel van zijn leven in het buitenland doorgebracht. Zo heeft hij een huis in Duitsland, waar zijn zoon op school zit.

Een formele kroning zal pas plaatsvinden als de overleden koning na een jaar van rouw wordt gecremeerd. Het land rouwt sinds Bhumibol op 13 oktober overleed. Hij was sinds 1946 koning van het land.