Op Sint Maarten is maandagochtend (lokale tijd) de eigenaar van een beveiligingsbedrijf gearresteerd dat het havenbedrijf in Sint Maarten beveiligd. De arrestatie maakt deel uit van een grote politieactie om corruptie op Sint Maarten en Curaçao te bestrijden.

Naast de arrestatie van de 35-jarige eigenaar van beveiligingsbedrijf Checkmate Security werd ook een reeks huizoekingen gedaan bij het havenbedrijf, meldt de Volkskrant.

Er is beslag gelegd op een aantal bankrekeningen van de 35-jarige verdachte. Ook is in samenwerking met de autoriteiten op het Franse deel van het eiland een jacht in beslag genomen.

Werknemers van Checkmate Security waren eerder dit jaar betrokken bij een drugsdeal die uit de hand liep en waarbij mensen werden beschoten.

De intensieve aanpak van grensoverschrijdende corruptie en fraude op Sint Maarten en Curaçao, waaronder corruptie en witwassen vallen wordt ondersteund door Nederland.

Coalitie

De verdachte is een jeugdvriend van Frans Richardson, de leider van de partij USP die deel gaat vormen van een nieuwe coalitie. Media op het eiland denken dan ook dat de arrestatie verregaande gevolgen kan hebben voor de relaties die er bestaan tussen politiek, bedrijfsleven en onderwereld op het eiland.

Deze verborgen relaties vormen volgens Nederland een ernstige bedreiging voor de veiligheid en economie van de landen in het Caribische deel van het Koninkrijk.