Barack Obama zal zondag de bijzetting van de urn met de as van Fidel Castro niet bijwonen. Dat heeft het Witte Huis maandag bekendgemaakt.

Ook vicepresident Joe Biden gaat niet naar de plechtigheid in Santiago de Cuba, in het zuidoosten van het land.

De verhoudingen tussen de Verenigde Staten en Cuba zijn onder Obama behoorlijk verbeterd. De Amerikaanse president bracht in maart een historisch bezoek aan Cuba en sprak met machthebber Raúl Castro. Diens oudere broer Fidel ontmoette hij niet. De revolutionair leider overleed vrijdag op 90-jarige leeftijd.

Ook andere staatshoofden lieten het zondag afweten, onder wie de Russische president Vladimir Poetin. Hij stuurt parlementsvoorzitter Vjatsleslav Volodin als plaatsvervanger. De Canadese premier Justin Trudeau ontbreekt eveneens op begraafplaats Santa Ifigenia.

Herdenking

Maandag gingen tienduizenden Cubanen de straat op in de hoofdstad Havana om hun laatste eer te bewijzen aan de voormalig leider. Mensen droegen Cubaanse vlaggen en ze hadden een spandoek met de tekst "Wij zijn Fidel".

De menigte kwam bijeen op het Plein van de Revolutie. Ze riep leuzen als "Lang leve Fidel" en "We horen hem, we voelen hem, hij zal hier altijd zijn".

De regering had iedereen uitgenodigd om naar het plein te komen voor een tweedaagse herdenking die begon met 21 saluutschoten.