De herovering van de Iraakse stad Mosul op de extremisten van Islamitische Staat (IS) verloopt niet zo soepel als gehoopt. 

De Britse generaal Rupert Jones, de hoogste Britse officier op het strijdtoneel in het Midden-Oosten, heeft beklemtoond dat er geduld nodig is voor deze slag, want de jihadisten verdedigen de stad fel. De generaal zei dit maandag, berichtte de krant The Guardian.

Jones is de tweede man van de strijdmacht van de internationale coalitie die onder leiding van de VS tegen IS strijdt. De soennitische extremisten hebben volgens Jones tussen de 4000 en 9000 strijders in Mosul onder wie naar schatting duizend buitenlanders.

Ze worden belegerd door de oprukkende coalitie van Iraakse regeringstroepen, Koerdische peshmergas en sjiitische milities. Die hebben naar schatting honderdduizend man op de been en worden onder meer vanuit de lucht gesteund door de internationale coalitie waar ook Nederland deel van is.

Vooruitgang

Jones zei dat er hoe dan ook "buitengewoon veel vooruitgang is geboekt". Halverwege volgend jaar moet IS volgens hem uit alle Iraakse steden en dorpen zijn verdreven. IS heeft al 56 procent van het grondgebied in Irak verloren. In Syrië is dat 28 procent.

De terugtocht van de extremisten levert ondertussen veel informatie over hun terrorisme op. Jones verwacht dat de val van Mosul een schat aan informatie biedt.

Dat gebeurde al in het Noord-Syrië, na de val Manbij in augustus. De inname van dat IS-bolwerk heeft geleid tot het opzetten van een centrum in Koeweit waar computerbestanden, USB-sticks en andere data van IS worden ontrafeld. Er zijn plannen voor aanslagen in Europa gevonden.