De Filipijnse luchtmacht heeft maandag bombardementen uitgevoerd op stellingen van militanten in het zuiden van het land. Het leger is voor de derde dag op rij in gevecht met de groepering die sympathiseert met Islamitische Staat.

Het leger is het offensief begonnen nadat de militante Maute-groep zaterdag een gemeentehuis in de provincie Lanao heeft bezet. 

De militie van Maute zou bestaan uit vijftig tot honderd personen die na de verovering van het gemeentehuis een IS-vlag gehesen hebben. Vanaf zaterdag wordt er een grondoffensief gevoerd waarbij al dertien soldaten gewond raakten.

Door het geweld zijn al duizenden burgers op de vlucht geslagen. De bombardementen van maandag worden uitgevoerd ter ondersteuning van de grondtroepen.

Aan de Maute-groep wordt ook de bomaanslag op een nachtmarkt in Davao toegeschreven. Hierbij kwamen veertien mensen om het leven. 

Het is al langer onrustig in het zuiden van de Filipijnen. Naast de Maute-groep is hier ook de Abu Sayyaf militie actief. President Duterte is bang dat IS voet aan de grond krijgt in de Filipijnen en wil daarom hard optreden.