Bij gevechten in het westen van Uganda tussen de politie en soldaten van een onafhankelijk koninkrijkje zijn zondag zeker 62 mensen om het leven gekomen.

Het koninkrijkje Rwenzururu bevindt zich 250 kilometer ten westen van de Oegandese hoofdstad Kampala, vlak bij de grens met Congo. In de jaren tachtig kreeg het rijkje een autonome status binnen Uganda , maar met regelmaat laaien de etnische spanningen tussen de inwoners van Rwenzururu en andere Ugandezen op.

Volgens de politie braken de gevechten zaterdag uit toen een militie van koning Charles Wesley Mumbere van Rwenzururu agenten provoceerde. Onder de doden bevinden zich 46 strijders van de militie en 16 agenten. De politie heeft zeker 139 strijders van Rwenzururu aangehouden.

Het is onrustig in de regio sinds in februari presidentsverkiezingen plaatsvonden in Uganda.  Deze werden gewonnen door president Yoweri Museveni, die hiermee zijn vijfde ambtstermijn veiligstelde. De oppositie stelt echter dat Museveni heeft gewonnen dankzij vuil spel. Deze claim werd bevestigd door Europese waarnemers.