Het gerechtshof in Duitsland heeft de straf van vier jaar cel voor de voormalige SS'er Oskar Gröning in stand gehouden. De 95-jarige Duitser is schuldig bevonden aan hulp bij de moord op 300.000 mensen in het concentratiekamp Auschwitz.

Gröning werd in juli 2015 door een rechtbank in het Duitse Lüneburg veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf. 

Gröning, alias 'de boekhouder van Auschwitz', gaf toe dat hij wist dat Joden werden vermoord. Hij telde het geld uit de bagage van de Joden die aankwamen in het kamp.

Het is nog niet duidelijk of Gröning ook daadwerkelijk in de gevangenis moet zitten. Eerst moet onderzoek worden gedaan naar zijn gezondheid als zijn straf definitief is.

Systematische moorden

Gröning diende tijdens de Tweede Wereldoorlog als kampbewaarder in het Duitse vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau.

Ook heeft Gröning het naziregime geholpen economisch te profiteren en heeft hij in zijn werk de systematische moorden ondersteund door de gestolen eigendommen van de slachtoffers te verhandelen.

Hij stond terecht voor hulp bij de zogeheten 'Hongarenactie' in de zomer van 1944. Er kwamen toen zeker 137 transporten met Hongaarse Joden aan in het kamp.

Van de ongeveer 425.000 Joden kwamen er zeker 300.000 om het leven. Hij was getuige van de massavernietiging, maar heeft met eigen handen niemand om het leven gebracht.