Noord-Korea heeft een nationale rouwperiode van drie dagen afgekondigd vanwege het overlijden van de Cubaanse dictator Fidel Castro. Noord-Korea beschouwde Castro als een belangrijke bondgenoot tegen de Verenigde Staten.

Alle vlaggen in het land moeten de komende drie dagen halfstok worden gehangen om Castro te eren.

Het is volgens persbureau AP de eerste maal in twaalf jaar tijd dat Noord-Korea een buitenlandse leider op deze manier herdenkt. De laatste maal dat dit gebeurde was na de dood van de Palestijnse leider Yasser Arafat in 2004.

Oud-president Fidel Castro overleed vrijdagavond (lokale tijd) op 90-jarige leeftijd. Cuba heeft zelf negen dagen van nationale rouw afgekondigd. Onder Castro werd Cuba omgevormd tot communistische staat.

Cubaanse staatstelevisie meldt overlijden Fidel Castro (90)
Cubaanse staatstelevisie meldt overlijden Fidel Castro (90)

Broze gezondheid

De gezondheid van het oud-staatshoofd was al jaren broos. Hij werd in 2008 als president opgevolgd door zijn broer Raúl. Op zondag 4 december wordt Castro herdacht tijdens een grote herdenkingsplechtigheid in Santiago de Cuba. 

Ook de Russische president Vladimir Poetin heeft maandag officieel zijn medeleven betuigd aan Cuba voor het overlijden van Castro. Poetin zal echter de begrafenis van Castro niet bijwonen; hij heeft een drukke agenda, zo liet het Kremlin maandag weten.