De meest prominente groep van Cubaanse dissidenten ziet af van een wekelijkse protestmars vanwege de dood van de Cubaanse revolutieleider Fidel Castro.

Het is voor het eerst in dertien jaar dat de Dames in het wit, opgericht door de echtgenotes van veroordeelde dissidenten, niet de straat opgaan, schrijft de BBC zondag.

De groep zegt spanningen te willen voorkomen. De Cubaanse regering heeft negen dagen van rouw afgekondigd vanwege de dood van de 90-jarige Castro vrijdag.

De Dames in het wit protesteren gewoonlijk elke zondag in de Cubaanse hoofdstad Havana tegen politieke repressie, ondanks een protestverbod op het socialistische eiland dat onder leiding staat van de Communistische Partij.

Gedoogd

Het stille protest is elke week na de mis van de katholieke kerk en wordt gedoogd door de Cubaanse regering. De groep wil dat politieke gevangen worden vrijgelaten en mensenrechten worden gerespecteerd.

"We gaan vandaag niet protesteren, zodat de overheid het niet als een provocatie kan zien en zodat mensen hun eerbetoon kunnen brengen", liet groepleider Berta Soler weten. "We respecteren de rouw van anderen en zullen de dood van welke persoon ook niet vieren."

Cubaanse staatstelevisie meldt overlijden Fidel Castro (90)
Cubaanse staatstelevisie meldt overlijden Fidel Castro (90)