De Deense minister-president Lars Løkke Rasmussen heeft met de Liberale Alliantie en de Conservatieven overeenstemming bereikt over de vorming van een nieuwe regering. 

Hij maakte het coalitieakkoord dat vervroegde verkiezingen moet voorkomen zondag via Twitter bekend. Het minderheidskabinet van Rasmussen wacht zware onderhandelingen over financiële hervormingen voor de komende tien jaar.

Sinds de verkiezingen van vorig jaar heeft de Liberale Partij van Rasmussen nog maar 34 van de 179 zetels in het parlement. De premier heeft de Deense Volkspartij, de grootste van de drie die gedoogsteun gaven, niet gevraagd regeringsverantwoordelijkheid te nemen maar weet dat die in de meeste gevallen geen besluiten zal blokkeren.

Behalve de financiële ombuigingen, die in het voorjaar aan de orde komen, maakten ook meningsverschillen over belastingmaatregelen, immigratie en de sociale zorg versterking van de regering wenselijk. Om zijn partners tegemoet te komen heeft Rasmussen beloofd de uitgaven voor defensie te vergroten en huiseigenaren en rijke Denen te sparen door de hoogste tariefgroep aan te passen.

Het nieuwe kabinet wordt maandag voorgesteld.