De Britse voetbalbond stelt een onderzoek in naar seksueel misbruik in het voetbal. De FA komt in actie naar aanleiding van de bekentenissen van voormalig profvoetballers.

Diverse spelers kwamen de afgelopen dagen naar buiten met het verhaal dat ze in hun jeugd seksueel zijn misbruikt door Barry Bennell, een jeugdtrainer bij de club Crewe Alexandra.

Deze inmiddels 62-jarige Bennell heeft al drie keer in gevangenis gezeten voor seksueel misbruik van kinderen, maar de gevallen van de voetballers zijn allemaal nieuw. Andy Woodward, oud-speler van Sheffield United, was de eerste die in het openbaar zijn verhaal deed. Daarna volgden Steve Walters, Chris Unsworth, Jason Dunford en Anthony Hughes.

Een onlangs ingestelde hulplijn leverde meer dan honderd meldingen op. Het waren allemaal meldingen over seksueel misbruik bij voetbalclubs.

Slachtoffers

"Slachtoffers kunnen bij de hulplijn kiezen of ze anoniem willen blijven", vertelt topman van de FA Gordon Taylor tegen Sky News. Het onderzoek richt zich op Crewe Alexandra, Blackpool, Manchester City, Stoke, Leeds United en Newcastle United.

De FA liet in een verklaring weten dat ze nauw samenwerkt met de politie en een onafhankelijk juridisch adviseur heeft ingeschakeld voor het onderzoek. De bond wil vooral weten welke informatie bij de FA en clubs bekend was ten tijde van het misbruik, of er indertijd actie is ondernomen en welke stappen nu nodig zijn.

De club die in het seksschandaal een centrale rol vertolkt, kondigde zaterdag een eigen onafhankelijk intern onderzoek aan. Crewe Alexandra komt uit in de League Two, het vierde niveau van Engeland.