Een militie in het oosten van de Democratische Republiek Congo heeft zondag zeker dertig burgers gedood. In buurland Uganda kwamen zeker 55 mensen om bij gevechten tussen regeringstroepen en een afscheidingsbeweging. 

In Congo vielen rebellen van de Mai Mai Mazembe-militie rond 5.00 uur (lokale tijd) het dorp Luhanga aan met geweren en machetes, vertelt een lokale autoriteit aan Reuters. Het merendeel van de slachtoffers zou Hutu zijn.

Het is al langere tijd onrustig in Congo. Regelmatig komt het tot dodelijke gevechten tussen rebellen en de lokale bevolking. De spanningen tussen Hutu's en omliggende gemeenschappen liepen op nadat het Congolese leger vorig jaar een offensief startte tegen Hutu-milities in de regio.

Uganda

In het westen van Uganda, dat grenst aan Congo, strijden regeringstroepen tegen een afscheidingsbeweging die trouw zweert aan een lokaal stamhoofd: koning Charles Wesley Mumbere. Bij recente gevechten kwamen volgens AFP 41 militanten en 14 agenten om het leven. 

Militanten van het zogeheten Rwenzururu-koninkrijk vielen patrouillerende troepen aan, waarna gevechten ontstonden. De militanten verzetten zich tegen het bewind van president Yoweri Museveni.