Bosbranden in Israël onder controle

De bosbranden die Israël bijna een week hebben geteisterd zijn praktisch voorbij. In de regio van Jeruzalem zijn er verspreid nog wel enkele brandjes als gevolg van het droge weer met veel wind, maar die vormen geen gevaar meer.

Israëlische media meldden zondag dat er zeker 35 mensen zijn opgepakt, voornamelijk Palestijnen, die worden verdacht iets met het ontstaan van de branden te maken te hebben. De autoriteiten stellen dat de branden zijn aangestoken. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu sprak vrijdag van een daad van terrorisme.

Het Israëlische kabinet heeft een wekelijkse zitting naar zondag en naar Haifa verplaatst. Uit die stad werden afgelopen donderdag naar schatting 60.000 inwoners geëvacueerd, nadat branden tal van wijken van de stad hadden bereikt.

Tussen de vier- en zeshonderd woningen of appartementen zijn er verwoest door het vuur. Ministers zullen er de schade bekijken en de bewindsman van Financiën overweegt welke steun er voor de getroffenen beschikbaar komt.

Israël kreeg hulp van Rusland, Italië, Kroatië, Griekenland, Turkije en Cyprus. Het ging voornamelijk om het beschikbaar stellen van blusvliegtuigen en ander materieel.

Lees meer over:
Tip de redactie