Turkije moet de waarschuwingen van de Europese Unie over het lidmaatschap serieus nemen en werk maken van de gevraagde hervormingen, aldus voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker.

Een ruime meerderheid van het Europees Parlement stemde donderdag in met het bevriezen van de gesprekken met Turkije over het EU-lidmaatschap vanwege de "disproportionele onderdrukkende maatregelen" in dat land sinds de verijdelde staatsgreep van juli.

Volgens Juncker moet Turkije dat signaal niet onderschatten. De stemming is niet bindend, maar "veroorzaakt wel effecten in hoofdsteden" van EU-landen die gaan over het lidmaatschap, zegt hij in een interview met de Belgische krant La Libre Belgique.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan moet bepaalde hervormingen doorvoeren stelt Juncker. Zo moet onder meer de anti-terreurwetgeving worden herzien. Dreigementen van Erdogan over het beëindigen van het vluchtelingenakkoord verwierp Juncker. Dat akkoord is volgens de EU-president nodig om Turkse inwoners visumvrij naar de EU te kunnen laten reizen.