Mexicaanse militairen hebben de hand gehad in de verdwijning van en vermoedelijke moord op 43 studenten twee jaar geleden. Dat schrijft de vooraanstaande onderzoeksjournaliste Anabel Hernández in een boek dat binnenkort uitkomt en waarvan delen zijn gepubliceerd.

De vermissing werd tot dusver alleen aan corrupte politiemensen en bendeleden toegeschreven. Hernández voert een bron op, die beschrijft hoe militairen opdracht kregen van een drugsbaas om een partij heroïne terug te halen die was verstopt in twee bussen die studenten zich hadden toegeëigend om mee naar een demonstratie te rijden.

Op weg naar Mexico-Stad werd de bus staande gehouden. Terwijl soldaten de drugs uit de bussen haalden, moesten de studenten door hebben gekregen waar ze mee bezig waren. "Hierdoor ontstond de onverwachte noodzaak dat ze moesten 'verdwijnen'", schrijft de Mexicaanse journaliste in het boek.

De 43 jongeren verdwenen in september 2014 na rellen in Iguala. Vermoedelijk hebben politiemensen ze op bevel van de burgemeester ontvoerd tijdens een demonstratie. Vervolgens zouden ze zijn overgeleverd aan een drugsbende.