Verschillende politici hebben zaterdag gereageerd op het overlijden van de Cubaanse oud-leider Fidel Castro.

Zo noemt Premier Mark Rutte de Cubaan tegenover ANP 'een van de markantste gezichten van de twintigste eeuw' en vindt hij dat Castro 'wereldgeschiedenis' heeft geschreven.

"Hij omspant in persoon een periode van de Cubacrisis tot de historische handdruk tussen zijn broer en president Obama", aldus Rutte. "Onder zijn bewind vonden ook ernstige mensenrechtenschendingen plaats."

Bert Koenders heeft namens Nederland Cuba gecondoleerd met het overlijden van Castro. Koenders noemde de dood van Castro "toch een schok" op Radio 1. "Hij was een leider van historische proporties, in de eerste plaats voor de Cubanen zelf."

Castro heeft veel mensen hoop gegeven en ook zorg en onderwijs. Maar de mensenrechtensituatie in het land was volgens Koenders "heel moeizaam". "Dat is die donkere kant", aldus Koenders. Volgens de minister zal Nederland zeker vertegenwoordigd zijn bij de herdenkingsplechtigheid die nog in Cuba zal plaatshebben.

Obama

Ook Obama condoleert de familie Castro met het overlijden van de voormalig leider. "Onze gedachten en gebeden zijn met de mensen in Cuba." Hij voegde eraan toe dat de geschiedenis zal leren wat de invloed van Castro is geweest op Cuba en de wereld.

"Juist nu Fidel Castro is heengegaan, steken wij een vriendschappelijke hand uit naar het Cubaanse volk", zei Obama. "In de geschiedenisboeken zal de enorme impact van deze unieke persoonlijkheid op de bevolking en de omringende wereld worden vastgelegd en beoordeeld."

Hollande

De Franse president Francois Hollande refereert eveneens aan de schendingen van de mensenrechten in Cuba. Hij benadrukt blij te zijn dat Cuba en de Verenigde Staten de laatste jaren nader tot elkaar zijn gekomen. 

Hollande: "Castro was een belangrijk figuur in de vorige eeuw. Frankrijk is verheugd dat de twee landen de dialoog zijn aangegaan en de onderlinge banden hebben geprobeerd te herstellen."

Jacob Zuma, president van Zuid-Afrika, roemt Castro als bondgenoot in de strijd tegen de rassenscheiding in zijn land. "Hij inspireerde de Cubanen om ons te steunen in de strijd tegen de apartheid."

Hollande: "Castro was een belangrijk figuur in de vorige eeuw. Frankrijk is verheugd dat de twee landen de dialoog zijn aangegaan en de onderlinge banden hebben geprobeerd te herstellen."

Jacob Zuma, president van Zuid-Afrika, roemt Castro als bondgenoot in de strijd tegen de rassenscheiding in zijn land. "Hij inspireerde de Cubanen om ons te steunen in de strijd tegen de apartheid."

Cubaanse staatstelevisie meldt overlijden Fidel Castro (90)
Cubaanse staatstelevisie meldt overlijden Fidel Castro (90)

Mukherjee

President Pranab Mukherjee van India was een van de eerste wereldleiders die zijn medeleven betuigde met de Cubaanse bevolking.

"Welgemeende condoleances na het trieste overlijden van Cuba's revolutionaire leider, voormalig president en vriend van India", meldde de president op Twitter.

President Rafael Corra van van Ecuador noemde Castro via hetzelfde medium 'een groot man' en sloot zijn tweet af met "Leve Cuba! Leve Latijns-Amerika!"

Nicolas Maduro, president van de Cubaanse bondgenoot Venezuela, riep op zijn beurt op de strijd niet op te geven. "Aan alle revolutionairen in de wereld: we moeten doorgaan met zijn nalatenschap en onder zijn vlag van onafhankelijkheid, socialisme en het vaderland."

Rusland

Vanuit Moskou, bij monde van buitenlandcommissaris Aleksei Poesjkov, werd de oud-dictator ook omschreven als een 'groot man', die 'de wereld veranderde en niet vergeten zal worden.'

In een telegram aan de Cubaanse regering betuigde de Russische president Vladimir Poetin zijn medeleven. "Castro wordt terecht gezien als symbool van een tijdperk in de wereldgeschiedenis. Het vrije en onafhankelijke Cuba dat hij opbouwde, werd een invloedrijk lid van de internationale gemeenschap en een inspirerend voorbeeld voor veel landen en volkeren", aldus Poetin.

"Castro was een oprechte vriend op wie Rusland kon bouwen. Hij heeft geweldig bijgedragen aan de ontwikkeling van Russisch-Cubaanse betrekkingen en strategische samenwerking op alle gebieden."

Een van Poetins voorgangers, oud-president Michail Gorbatsjov, vermeldde Castro's verzet tegen de Amerikaanse blokkade van Cuba. "Hij heeft zijn land geleid naar onafhankelijke ontwikkling. We werden goede vrienden en zijn dat tot het eind gebleven."

Het communistisch bewind in de Sovjet-Unie was tot 1991 een van de belangrijkste bondgenoten van Castro, mede door een gemeenschappelijk verzet tegen de kapitalistische Amerikanen.

De oud-president overleed zaterdagochtend (Nederlandse tijd) op 90-jarige leeftijd. Zijn gezondheid was al jaren broos.