Fidel Castro, oud-president van Cuba, is vrijdagavond (plaatselijke tijd) op 90-jarige leeftijd overleden, meldt de Cubaanse staatstelevisie. Hij wordt zaterdag gecremeerd. 

Cuba heeft negen dagen van nationale rouw afgekondigd na het overlijden van Castro, die minister-president van Cuba was van 1959 tot 1976. Aansluitend bekleedde hij de functie van president tussen 1976 tot 2008. Onder Castro werd Cuba omgevormd tot communistische staat.

De gezondheid van het oud-staatshoofd was al jaren broos. Hij werd in 2008 als president opgevolgd door zijn broer Raúl.

Op zondag 4 december wordt Castro herdacht tijdens een grote herdenkingsplechtigheid in Santiago de Cuba. 

Castro was verantwoordelijk voor het communistische Cuba. De leider liet industrie en bedrijven nationaliseren en voerde socialistische hervormingen door, zoals gratis gezondheidszorg en educatie voor alle bewoners.

Cubaanse staatstelevisie meldt overlijden Fidel Castro (90)
Cubaanse staatstelevisie meldt overlijden Fidel Castro (90)

Che Guevara

Door de staatsgreep van de rechtse generaal Fulgencio Batista in 1952 belandde Castro in de politiek. Hij sloot zich aan bij een gewapende groepering die zich verzette tegen Batista, die met de Verenigde Staten samenwerkte.

Castro presenteerde zich na de verovering van Havana in 1959 aanvankelijk als democraat. Maar executies van Batista-getrouwen, waarbij ook Che Guevara betrokken was, en de onteigening van bedrijven en banken schaadden zijn reputatie. 

Aandacht

Met zijn nieuwe titel trok Castro de aandacht van de Amerikanen. De communistische Castro werd gezien als een bedreiging en moest worden aangepakt, wat leidde tot een mislukte invasie in de Varkensbaai in 1961.

Kort daarop stelden de Amerikanen een economische blokkade in tegen Cuba. Deze handelsbelemmeringen zijn nog altijd niet geheel opgeheven, hoewel de relatie tussen de VS en Cuba inmiddels sterk is verbeterd.

Tralies

Tegenstanders duldde Castro niet. In de loop der jaren verdwenen veel dissidenten achter de tralies. Martelingen waren volgens mensenrechtenorganisaties aan de orde van de dag.

Duizenden Cubanen vluchtten naar Amerika. Castro hield het handelsembargo van dat land verantwoordelijk voor de slechte economische toestand van zijn land.

De oud-president stond ook bekend om zijn vlammende, uren durende betogen die rechtstreeks op de Cubaanse staatstelevisie werden uitgezonden.

Vanuit de hele wereld is inmiddels gereageerd op het overlijden van de ex-dictator.