De toekomstige Amerikaanse president Donald Trump heeft vrijdag (lokale tijd) Donald McGahn benoemd als juridisch adviseur van het Witte Huis. Hij moet voorkomen dat de zakelijke belangen van de vastgoedmagnaat verstrengeld raken met zijn werk als president.

Voordat Trump op 20 januari wordt ingezworen als president moet McGahn de ingewikkelde constructies van Trumps vastgoedimperium ontwarren.

Sinds de verkiezing van Trump zijn de zakelijke activiteiten van de man wiens naam op talloze vastgoedprojecten prijkt opnieuw onder een vergrootglas komen te liggen.

Trump zei eerder al zijn zaken over te dragen aan zijn kinderen zolang hij president is. Het is echter wettelijk niet verboden voor een president om zakelijke belangen te hebben.

Decreten

Ook is de advocaat van het Witte Huis er verantwoordelijk voor dat de zogenoemde executive orders, presidentiële decreten, grondwettelijk zijn.

Trump heeft beloofd meerdere decreten van Barack Obama te herroepen waarmee de huidige president zijn macht zou hebben overschreden. Ook beloofde hij tijdens de campagne nieuwe decreten uit te vaardigen, waaronder een die immigratie uit landen verbiedt waar islamitische terroristen geregeld aanslagen plegen.

Campagne

McGahn was de voornaamste raadsman van Trumps campagne. Ondanks dat de Republikeinse kandidaat herhaaldelijk beloofde Washington te ontdoen van het politieke establishment kan McGahn daar ook toe gerekend worden.

Hij beschikt als conservatief politicus over ruime ervaring in Washington en was onder meer voorzitter van de federale kiescommissie.

Verrassing

De benoeming van McGahn kan niet als een verrassing worden gezien. Na de verkiezing van Trump was McGahn veelvuldig te zien in Trump Tower in New York, waar Donald Trump verblijft.

In een persbericht prees Trump zijn advocaat om zijn "briljante juridische verstand, voortreffelijk karakter en grote kennis van het constitutioneel recht".

Veiligheidsadviseur

Trump is op dit moment bezig met het uitkiezen van de mensen die zijn beleid de komende vier jaar moeten uitvoeren. Naast McGahn benoemde hij vrijdag Kathleen Troia 'K.T.' McFarland als nationaal vice-veiligheidsadviseur. McFarland was de laatste jaren vooral bekend als politiek analist bij Fox News

Daarvoor werkte ze op verschillende departementen als veiligheidsadviseur ten tijde van de presidenten Nixon, Ford en Reagan.