Israël wordt de afgelopen dagen geteisterd door branden. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu spreekt vrijdag van terrorisme. Ook gaat hij ervan uit dat de branden zijn aangestoken.

De Israëlische politie heeft dertien mensen aangehouden in verband met de branden. Dat zei de minister van Openbare Veiligheid Gilad Erdan vrijdag.

"Er zal een prijs worden betaald voor deze brandstichtingsterreur", waarschuwde Netanyahu. "Het is nog niet mogelijk om vast te stellen of het georganiseerd is, maar we zien dat een aantal cellen actief is."

Ook politiechef Roni Alscheich gaat ervan uit dat de branden zijn aangestoken. "We gaan ervan uit dat de gevallen van brandstichting ingegeven zijn door nationalistische motieven", zei hij donderdag. Israëlische media spreken van een 'vuurintifada' van Palestijnen.

Of de arrestanten inderdaad Palestijnen zijn is niet duidelijk, maar Erdan zinspeelde daar wel op. Hij sprak van "minderheden", wat over het algemeen een verwijzing is naar Arabische Israëliërs of Palestijnen. De politie wilde hier verder echter niets over zeggen.

Tienduizenden mensen geëvacueerd in Israël vanwege grote branden
Tienduizenden mensen geëvacueerd in Israël vanwege grote branden

Haifa

De branden woedden in verscheidene delen van het land, waaronder in de omgeving van Nazareth en Jeruzalem. De grootste brand woedde bij de havenstad Haifa. Daar moesten tienduizenden mensen worden geëvacueerd. Haifa telt ongeveer 270.000 inwoners en is de derde grootste stad van Israël.

Israël heeft al hulp toegezegd gekregen van Rusland, Italië, Kroatië, Griekenland, Turkije en Cyprus. Het gaat voornamelijk om het beschikbaar stellen van blusvliegtuigen en ander materieel.

Ten minste 56 mensen raakten tot nu toe gewond door de brand.