Rusland heeft zijn aanspraak op de Koerilen, een eilandengroep bij Japan, kracht bijgezet door raketten op de eilanden te stationeren.

De Japanse premier Shinzo Abe is uiterst verbolgen over de actie en noemde het vrijdag ''betreurenswaardig'', zeker nu de Russische president Vladimir Poetin op 15 december een bezoek aan Japan brengt

Russische media berichtten eerder dat de strijdkrachten ter bescherming van de kust scheepsafweerraketten hebben geplaatst. Ook werden er Bal-raketten gestationeerd op het eiland Kunashiri.

Dat is volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken gedaan om de veiligheid te vergroten. Het onderstreept echter ook dat Moskou van mening is dat de Koerilen tot Rusland horen.

Tweede Wereldoorlog

Japan maakt echter ook aanspraak op de eilandengroep, die in het het Japans Chishima-retto worden genoemd. De strijd rondom de Koerilen is de reden dat Rusland en Japan na de Tweede Wereldoorlog nooit de vrede tekenden.

Japan maakt aanspraak op de vier zuidelijkste eilanden van de Koerilen. Rusland weigert de eilanden op te geven. Poetin zei begin september in een interview met Bloomberg dat er een ''oplossing moet komen waarbij geen van de partijen zich verslagen of een verliezer voelt''. Het lijkt er echter op dat Rusland geen haast maakt.

Ook aan de westelijke grenzen benadrukt Rusland de landsgrenzen. Estse media schreven vorige maand over de plaatsing van Russische raketten in Kaliningrad, een kleine enclave aan de Oostzee.

Soevereiniteit

De redenen zijn divers, maar volgens Sergej Loezjanin, directeur van het Russische Instituut voor Verre Oosten Studies, is een van de belangrijkste redenen dat Rusland vreest dat het een precedent schept voor de herziening van het Verdrag van San Francisco uit 1951.

Dat verdrag herstelde na de Tweede Wereldoorlog de soevereiniteit van Japan. ''Volgens dat document is de soevereiniteit van Tokio beperkt tot alleen de Japanse eilanden. In het document worden de Koerilen nergens genoemd'', aldus Loezjanin in een interview met Sputnik.

Rusland vreest ook voor de veiligheid aan de oostgrens en wil de strategische zeestraten in het gebied niet zomaar opgeven.