De regering van Colombia en rebellengroep FARC hebben donderdag opnieuw een vredesakkoord gesloten. Tijdens een sobere ceremonie tekenden president Juan Manuel Santos en FARC-leider Rodrigo Londono het verdrag.

Het akkoord werd getekend met een pen die gemaakt was van een kogel. De ceremonie was een stuk eenvoudiger dan de vorige maal dat een verdrag werd gesloten.

Het akkoord moet nog wel door het Colombiaanse congres goedgekeurd worden, maar het einde aan de 52 jaar durende burgeroorlog lijkt nu dan toch in zicht.

"Het is definitief", zei president Santos, die vorige maand de Nobelprijs voor de Vrede kreeg voor zijn inspanningen. "Ik nodig iedereen uit de decennia van geweld voor altijd naar de geschiedenis te verwijzen, samen te werken in ons aller belang, voor Colombia, voor dit dierbare volk en te streven naar verzoening met als uitgangspunt gezamenlijk vredesidealen.''

Regering Colombia en FARC tekenen nieuw vredesakkoord
94
Regering Colombia en FARC tekenen nieuw vredesakkoord

Bezittingen

Op 2 oktober werd een eerder akkoord door de bevolking in een referendum weggestemd, omdat het te voordelig uit zou pakken voor de rebellen.

De belangrijkste aanpassing in het verdrag is dat de FARC-rebellen al hun bezittingen moeten afstaan. Met dit geld moeten de slachtoffers van het geweld van de afgelopen 52 jaar gecompenseerd worden.  

Amnestie

Het vredesakkoord wordt bovendien niet meer opgenomen in de grondwet van Colombia, terwijl daar in het vorige verdrag nog wel sprake van was. Door het akkoord niet in de grondwet op te nemen, blijft de mogelijkheid bestaan om in de toekomst eventueel aanpassingen in het verdrag door te voeren.

Verder krijgen leden van de FARC niet meer automatisch amnestie voor drugshandel. Een rechter zal ieder geval individueel beoordelen.

Het conflict hield Colombia ruim een halve eeuw in zijn greep en leidde tot de dood van meer dan 220.000 mensen. Daarnaast raakten miljoenen mensen in het Andes-land ontheemd.