Amnesty International beschuldigt Nigeriaanse veiligheidstroepen van het doodschieten van ten minste 150 demonstranten van een separatistische actiegroep in de regio Biafra tussen augustus 2015 en augustus 2016.

Het leger en de politie ontkennen de aantijgingen. Volgens een woordvoerder van het leger heeft het rapport van Amnesty enkel als doel om de reputatie van de veiligheidstroepen te schaden.

Amnesty stelt op basis van onderzoek dat de politie in die periode schoten loste op demonstranten zonder daarvoor te waarschuwen. "Troepen gebruiken buitensporig geweld om demonstraties te verstoren", aldus het zestig pagina tellend rapport.

Een leider van de groep Indigenous People of Biafra (Inheemse bevolking van Biafra) (IPOB) werd dit jaar aangehouden op verdenking van samenzweren en het deelnemen aan een illegale vereniging. Zijn aanhouding zorgde voor protesten, die volgens Amnesty de kop in werden gedrukt met geweld door het leger.

Onitsha

In juni beschuldigde de mensenrechtenorganisatie ook al het Afrikaanse land vanwege het gebruik van geweld tegen demonstranten.

Bij een protestmars in mei in de stad Onitsha werden zeventien mensen doodgeschoten. Ooggetuigen vertellen aan Amnesty dat sommige demonstranten stenen hebben gegooid naar de politie, maar dat deze acties niet het geweld dat het leger gebruikt rechtvaardigt.

Het leger ontkent de aantijgingen en stelde dat uit zelfverdediging vijf mensen werden doodgeschoten. De leden van de separatistische groep hadden gebouwen van veiligheidsdiensten aangevallen met explosieven en vuurwapens.

Een woordvoerder van het leger liet zich toen ook al kritisch uit over Amnesty. "We vallen geen mensen aan die demonstreren. Dat recht heeft iedere Nigeriaan."

De organisatie dringt aan bij de autoriteiten op een onderzoek.